Jak mierzy się zawartość kalorii w produktach spożywczych? Skąd wiadomo, ile ich jest? Czy producent ma rację?

Kalorie wszędzie o nich głośno, Jak mierzy się zawartość kalorii w produktach spożywczych? Skąd wiadomo ile ich jest?

Najprostszy sposób — robimy to tak:

W laboratorium umieszczany jest dany produkt spożywczy w metalowej izolowanej puszcze zwanej kalorymetrem, która mierzy temperaturę oraz objętość powietrza wydostającego się z urządzenia. Następnie owy produkt jest spalany, a uwalniane ciepło tworzy energię która obliczamy jako energia brutto pożywienia.

Niestety proces jest bardziej skomplikowany bo nie pokazuje nam ile tak naprawdę kalorii zostanie wchłonięte ale ile z tego wydalone.

Dla przykładu gdy już mamy obliczoną energię brutto danych produktów załóżmy dla porzeczki czerwonej i wołowiny, to po spożyciu ich nie znaczy, że zostaną one w 100% rozłożone i dostarczą nam określoną wcześniej ilość energii. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na skład naszych produktów.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Czerwona porzeczka zawiera duże ilości błonnika, a to może powodować że nawet 90% energii nie zostanie wchłonięte w przeciwieństwie do wołowiny, która składa się w większości z białka i tłuszczu dodatkowo aby obliczyć całkowitą ilość energii netto pożywienia musimy wziąć pod uwagę proces gryzienia połykania, trawienia, rozprowadzania substancji odżywczych wraz z krwią po przenikanie ich przez błony i przetwarzanie przez komórki. Dopiero gdy uwzględnimy wszystkie te procesy otrzymamy energię brutto pożywienia czyli faktyczny stan kalorii danego produktu który spożyliśmy.


Oferta

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Dieta na jesień - zasady, produkty dozwolone i zakazane Jednodniowy detoks wiosenny Anny Lewandowskiej Fit desery - proteinowe smoothie 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi Zrzuciła z siebie 65-kilowego człowieka. Metamorfoza Fatimy Orlińskiej Koktajl na płaski brzuch Domowe zielone smoothies, które oczyszczają organizm Napój oczyszczający wątrobę Grzyby zamiast mięsa. Pieczarki jako składnik diety odchudzającej Naturalne spalacze tłuszczu. 6 najlepszych produktów Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii 5 dziwnych, ale skutecznych trików dietetycznych Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie Deser wspomagający odchudzanie Deser na śniadanie - badania, przepisy Kąpiel detoksykująca – przyjemna metoda ułatwiająca odchudzanie Schudła 20 kilogramów w 10 miesięcy – niezwykła przemiana Kamili Saganowskiej "Dni kobiece" a odchudzanie? Ratunku! Waga rośnie :( Chcesz schudnąć? Oto połączenia produktów, które ci to ułatwią Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu Błędy, które popełniasz w trakcie przygotowywania koktajli Olejki eteryczne, dzięki którym zrzucisz zbędne kilogramy 6 wieczornych nawyków, które powodują, że rano budzisz się grubsza

Popularne w tym tygodniu:

Czy owsianka może pomóc schudnąć? Sprawdź dietę owsiankową Dieta na jesień - zasady, produkty dozwolone i zakazane Wrzuciła na Facebooka post ze swoim zdjęciem i obaliła mit Dlaczego warto jeść zimne ziemniaki? Idealne na dolegliwości pokarmowe i problemy z poziomem cukru we krwi Jak schudnąć w miesiąc? Poznaj dietę Whole30 Jak poradzić sobie z tłuszczem na brzuchu? Prosty Fitness [Lekcja 22] Omega-3 i Omega-6 Prosty Fitness [Lekcja 23] Jedz, ogranicz, unikaj Prosty Fitness [Lekcja 24] Na czym smażyć? Prosty Fitness [Lekcja 25] Cholesterol, to nie jego wina Prosty Fitness [Lekcja 26] Wysoki cholesterol to nie powód zawału Prosty Fitness [Lekcja 27] Wysokie stężenie cząsteczek LDL