Jak mierzy się zawartość kalorii w produktach spożywczych? Skąd wiadomo, ile ich jest? Czy producent ma rację?
PATRYK NIEKŁAŃ • dawno temuKalorie wszędzie o nich głośno, Jak mierzy się zawartość kalorii w produktach spożywczych? Skąd wiadomo ile ich jest?
Najprostszy sposób — robimy to tak:
W laboratorium umieszczany jest dany produkt spożywczy w metalowej izolowanej puszcze zwanej kalorymetrem, która mierzy temperaturę oraz objętość powietrza wydostającego się z urządzenia. Następnie owy produkt jest spalany, a uwalniane ciepło tworzy energię która obliczamy jako energia brutto pożywienia.
Niestety proces jest bardziej skomplikowany bo nie pokazuje nam ile tak naprawdę kalorii zostanie wchłonięte ale ile z tego wydalone.
Dla przykładu gdy już mamy obliczoną energię brutto danych produktów załóżmy dla porzeczki czerwonej i wołowiny, to po spożyciu ich nie znaczy, że zostaną one w 100% rozłożone i dostarczą nam określoną wcześniej ilość energii. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na skład naszych produktów.
Czerwona porzeczka zawiera duże ilości błonnika, a to może powodować że nawet 90% energii nie zostanie wchłonięte w przeciwieństwie do wołowiny, która składa się w większości z białka i tłuszczu dodatkowo aby obliczyć całkowitą ilość energii netto pożywienia musimy wziąć pod uwagę proces gryzienia połykania, trawienia, rozprowadzania substancji odżywczych wraz z krwią po przenikanie ich przez błony i przetwarzanie przez komórki. Dopiero gdy uwzględnimy wszystkie te procesy otrzymamy energię brutto pożywienia czyli faktyczny stan kalorii danego produktu który spożyliśmy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze