Jak mierzy się zawartość kalorii w produktach spożywczych? Skąd wiadomo, ile ich jest? Czy producent ma rację?

Kalorie wszędzie o nich głośno, Jak mierzy się zawartość kalorii w produktach spożywczych? Skąd wiadomo ile ich jest?

Najprostszy sposób — robimy to tak:

W laboratorium umieszczany jest dany produkt spożywczy w metalowej izolowanej puszcze zwanej kalorymetrem, która mierzy temperaturę oraz objętość powietrza wydostającego się z urządzenia. Następnie owy produkt jest spalany, a uwalniane ciepło tworzy energię która obliczamy jako energia brutto pożywienia.

Niestety proces jest bardziej skomplikowany bo nie pokazuje nam ile tak naprawdę kalorii zostanie wchłonięte ale ile z tego wydalone.

Dla przykładu gdy już mamy obliczoną energię brutto danych produktów załóżmy dla porzeczki czerwonej i wołowiny, to po spożyciu ich nie znaczy, że zostaną one w 100% rozłożone i dostarczą nam określoną wcześniej ilość energii. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na skład naszych produktów.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Czerwona porzeczka zawiera duże ilości błonnika, a to może powodować że nawet 90% energii nie zostanie wchłonięte w przeciwieństwie do wołowiny, która składa się w większości z białka i tłuszczu dodatkowo aby obliczyć całkowitą ilość energii netto pożywienia musimy wziąć pod uwagę proces gryzienia połykania, trawienia, rozprowadzania substancji odżywczych wraz z krwią po przenikanie ich przez błony i przetwarzanie przez komórki. Dopiero gdy uwzględnimy wszystkie te procesy otrzymamy energię brutto pożywienia czyli faktyczny stan kalorii danego produktu który spożyliśmy.


Oferta

Zobacz również: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

8 roślin leczniczych, które pomagają zrzucać zbędne kilogramy 5 sposobów na zatrzymaną wodę w organizmie Przekąska z awokado i pestek słonecznika na utratę wagi Koktajl palący kalorie z menu Ewy Chodakowskiej Bezpieczne oszukiwanie na diecie 13 produktów na odchudzanie wszech czasów 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi Nowe rośliny wspomagające odchudzanie Domowej produkcji sok, który oczyszcza jelita i pomaga schudnąć 4 produkty, dzięki którym pozbędziesz się tłuszczu z brzucha Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała Kakao. 6 powodów dlaczego to najzdrowszy pokarm na świecie. Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający 6 wieczornych nawyków, które powodują, że rano budzisz się grubsza Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut Dieta a somatotyp — ektomorfik, mezomorfik, endomorfik Śniadania, których należy unikać na diecie odchudzającej Najdziwniejsze diety świata - HCG, biblijna, tasiemcowa Jak podkręcić metabolizm? Dieta pudełkowa zamiast „śmieciowego” jedzenia Cukier – słodkie uzależnienie Trendy żywieniowe, które mogą Ci przypaść do gustu w 2017 roku ze względu na znak zodiaku 10 naparów na odchudzanie Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii

Popularne w tym tygodniu:

Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Domowej produkcji sok, który oczyszcza jelita i pomaga schudnąć Koktajl palący kalorie z menu Ewy Chodakowskiej 4 produkty, dzięki którym pozbędziesz się tłuszczu z brzucha Schudła 24 kilogramy. Metamorfoza Ilony Pęcherek Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała Schudła 40 kilogramów w 10 miesięcy, jedząc zupy. Metamorfoza Moniki Honory 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej 13 produktów na odchudzanie wszech czasów 6 składników smoothie, które wspomagają spadek wagi Przekąska z awokado i pestek słonecznika na utratę wagi