Jak mierzy się zawartość kalorii w produktach spożywczych? Skąd wiadomo, ile ich jest? Czy producent ma rację?

Kalorie wszędzie o nich głośno, Jak mierzy się zawartość kalorii w produktach spożywczych? Skąd wiadomo ile ich jest?

Najprostszy sposób — robimy to tak:

W laboratorium umieszczany jest dany produkt spożywczy w metalowej izolowanej puszcze zwanej kalorymetrem, która mierzy temperaturę oraz objętość powietrza wydostającego się z urządzenia. Następnie owy produkt jest spalany, a uwalniane ciepło tworzy energię która obliczamy jako energia brutto pożywienia.

Niestety proces jest bardziej skomplikowany bo nie pokazuje nam ile tak naprawdę kalorii zostanie wchłonięte ale ile z tego wydalone.

Dla przykładu gdy już mamy obliczoną energię brutto danych produktów załóżmy dla porzeczki czerwonej i wołowiny, to po spożyciu ich nie znaczy, że zostaną one w 100% rozłożone i dostarczą nam określoną wcześniej ilość energii. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na skład naszych produktów.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Czerwona porzeczka zawiera duże ilości błonnika, a to może powodować że nawet 90% energii nie zostanie wchłonięte w przeciwieństwie do wołowiny, która składa się w większości z białka i tłuszczu dodatkowo aby obliczyć całkowitą ilość energii netto pożywienia musimy wziąć pod uwagę proces gryzienia połykania, trawienia, rozprowadzania substancji odżywczych wraz z krwią po przenikanie ich przez błony i przetwarzanie przez komórki. Dopiero gdy uwzględnimy wszystkie te procesy otrzymamy energię brutto pożywienia czyli faktyczny stan kalorii danego produktu który spożyliśmy.


Oferta

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Piperyna - suplement pomagający schudnąć Dlaczego warto jeść kiełki na diecie? Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała Co dzieje się z ciałem, gdy rezygnujemy z posiłku? Ptasie mleczko z czerwonej fasoli Jak zacząć? Jak utrzymać efekt diety? Celuj wodą w tłuszcz! Sok z pokrzywy - naturalny detoks Deser wspomagający odchudzanie Niepożądany efekt plateau. Jak go przetrwać? 5 innych sposobów na detoks niż picie oczyszczających soków Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym „Jak mogę zrzucić wałeczek tłuszczu na dole brzucha?” Chrom a odchudzanie Makaron bez kalorii? Zdrowe i dietetyczne desery czekoladowe Zielona herbata. 7 zalet i 7 wad picia tego napoju Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? Poświąteczny detoks — detoksykujące produkty, dieta płynna Chlorella – multiwitamina natury Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie Co gorsze na diecie odchudzającej: alkohol czy słodycze? 12 sposobów na zachowanie umiaru przy świątecznym stole

Popularne w tym tygodniu:

Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym Deser wspomagający odchudzanie Napoje detoksykujące i redukujące masę ciała “Aby schudnąć, trzeba jeść!”. Wywiad z trenerką personalną Sylwią Szostak na temat roli cheat meal w odchudzaniu MASŁO ORZECHOWE na SMUKŁĄ TALIĘ! Poświąteczny detoks — detoksykujące produkty, dieta płynna Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie? Sok z pokrzywy - naturalny detoks Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie Śniadanie białkowo-tłuszczowe. Zalety Żółty shot na lepsze trawienie Zielona herbata. 7 zalet i 7 wad picia tego napoju